O NAMA

ASIFA Hrvatske promovira animaciju kao umjetnost. Organizira projekcije animiranih filmova iz cijelog svijeta, umrežava profesionalce iz područja animacije, obrazuje putem predavanja i masterclassova, razvija publiku i senzibilitet javnosti prema animaciji, te upriličuje radionice i projekcije filmova za djecu. Također surađuje sa festivalima, dodjeljuje nagrade i objavljuje publikacije.

ASIFA Hrvatske dio je svjetske ASIFA-e koja je kao organizacija animiranog filma osnovana 1960. godine. Skraćenica je nastala od naziva na francuskom jeziku Association Internationale du Film d’Animation. ASIFA ima ogranke u 40-tak zemalja diljem svijeta. Iako su profesionalci iz Hrvatske sudjelovali u osnivanju svjetske organizacije i najznačajnijih festivala animiranog filma u Zagrebu (Animafest) i Annecyju (Annecy), kao udruga ASIFA Hrvatske registrirana je tek 16.12.2003. godine, a uspješno su je godinama vodili Tomislav Gregl, Vesna Dovniković, Margit Buba Antauer i drugi.

Tijekom godine ASIFA Hrvatske ima sljedeće aktivnosti:

Večeri animacije - redovite projekcije animiranih filmova iz zemlje i svijeta u maloj dvorani kina Tuškanac jednom mjesečno kroz cijelu godinu. Uz projekcije, često imamo goste i razgovaramo o produkciji filmova.
Međunarodni dan animacije - proslava Međunarodnog dana animacije, tijekom dva dana vikenda što bliže datumu 28.10. kada se slavi i u cijelom svijetu. Redovito se prikazuju svi filmovi nastali u Hrvatskoj od prethodnog izdanja Dana.
ANIDOK Zagreb - intenzivna jednodnevna radionica s temom animirano-dokumentarni film, prve subote u prosincu.
Hrvatski animirani filmovi za razmjenu - godišnji odabir najboljih hrvatskih animiranih filmova i razmjena s drugim ogranicima diljem svijeta, u DVD ili digitalnom HD formatu.
Animafest - suradnja s najvažnijim festivalom animiranog filma u Hrvatskoj. Svake godine održava se ASIFA party posljednjeg dana Animafesta u svrhu jačeg umrežavanja članova ASIFA-e sa međunarodnim ograncima.

Od rujna 2015. godine predsjednica ASIFA-e Hrvatske je Maša Udovičić, uz Hrvoja Seleca kao tajnika i Sandru Malenicu dopredsjednicu, a od prosinca 2016. tajnica postaje Ana Horvat i dopredsjednica Juliana Kučan. 

Maša Udovičić, predsjednica 
producentica u Luma Filmu, radila je kao animator i kompoziting artist tijekom dugog niza godina u Beogradu, Budimpešti i Zagrebu. Sudjelovala je različitim aktivnostima u internacionalnim produkcijama brojnih animiranih reklama i serija u Varga i Roczkov studijima u Budimpešti, te Bold studiju u Zagrebu. Od 2010. radi kao producent, od kada je producirala 9 animiranih filmova. Neprekidno se educira u programima vezanim za različite vrste filma, uključujući većinu modula Cartoon Media. Članica je HRUP-a i ASIFA-e.

Juliana Kučan, dopredsjednica
diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2004. u klasi profesora Ivice Šiška.
Od 2000. godine izlaže na skupnim i samostalnim izložbama, te surađuje na različitim projektima animiranog filma. Umjetnički interes usmjerava ka računalnoj grafici, video intalacijama i nenarativnom filmu. Od 2004. radi kao profesor likovne kulture u školi. U tom svojstvu vodi radionice animiranog filma za djecu. Članica je HDLU-a i ASIFA-e.

Ana Horvat, tajnica
diplomirala  2003. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na nastavničkom odjelu u kiparskoj klasi prof.  Mire Vuce. Izlagala na više skupnih i samostalnih izložbi, bavi se skulpturom, instalacijama, videom i fotografijom. Kao animator animiranih filmova radi od 2005. godine. 
Članica je HDLU-a, HZSU-a i ASIFA-e.

Članovi udruge sudjeluju u radu udruge. Članovi imaju pravo predlaganja programa udruge i sudjelovanja u organizaciji i provedbi programa. Članovi udruge imaju prednost u dobivanju akreditacije za Animafest i Annecy. Članovi prvi dobivaju obavijesti o aktivnostima drugih ogranaka, te se otvaraju mogućnosti kontakata, eventualnog pronalaženja posla, te prisustvo u budućoj bazi podataka.

Članom udruge se postaje predajom radne biografije putem maila, koja se daje na glasanje kao prijedlog primanja u članstvo svim aktualnim članovima, te se pozitivnim glasovanjem većine postaje članom. Obavezno je plaćanje članarine od 115 kn (protuvrijednost od 15 eura) početkom svake godine, a najkasnije 28. veljače za tekuću godinu. Članarina koja se tajnici dostavlja u gotovini biti će u punom iznosu uplaćena na račun svjetske ASIFA-e i čime se postaje članom ujedno svjetske ASIFA-e i ASIFA-e Hrvatske. 

Dužnosti članova:

prisustvovati skupštinama koje se organiziraju barem dva puta godišnje, u ožujku i u prosincu
plaćati članarinu
davati prijedloge za programe, očitovati se o postojećim programima
sudjelovati u organizaciji i provedbi programa
čuvati ugled udruge
davati prijedloge za poboljšanje uvjeta rada Udruge, financiranje, suradnju, razvitak
promovirati Udrugu i njezine programe 


Članovi ASIFA-e Hrvatske 2018. godine:

Ana Horvat (tajnica, članica upravnog odbora)
Ana Sever
Ana-Marija Vidaković (članica nadzornog odbora)
Bajko Hromalić (član časnog suda)
Borivoj Dovniković
Draško Ivezić (član nadzornog odbora, predsjednik nadzornog odbora)
Edo Lukman
Hrvoje Selec
Iva Gašparović
Jasmnika Ljubić Bijelić (članica nadzornog odbora)
Juliana Kučan (dopredsjednica, članica upravnog odbora)
Kristinka Lazar (članica časnog suda)
Linda Golik Horvat (članica časnog suda)
Margit Buba Antauer (počasni član)
Marina Pretković
Maša Udovičić (predsjednica, članica upravnog odbora)
Mirela Ivanković Bielen
Petra Balekić
Sanja Borčić (članica upravnog odbora)
Tvrtko Karačić
Vanja Andrijević
Vesna Dovniković (članica upravnog odbora)

Članovi ASIFA-e Hrvatske 2017. godine:

Ana Horvat (tajnica, članica upravnog odbora)
Ana Sever
Ana-Marija Vidaković (članica nadzornog odbora)
Bajko Hromalić (član časnog suda)
Borivoj Dovniković
Edo Lukman
Hrvoje Selec
Jasminka Ljubić Bijelić (članica nadzornog odbora)
Juliana Kučan (dopredsjednica, članica upravnog odbora)
Kristinka Lazar (članica časnog suda)
Linda Golik Horvat (članica časnog suda)
Margit Buba Antauer (članica upravnog odbora)
Marina Pretković
Maša Udovičić (predsjednica, članica upravnog odbora)
Mirela Ivanković Bielen
Tomislav Gregl (član nadzornog odbora, predsjednik nadzornog odbora)
Tvrtko Karačić
Vanja Andrijević
Vesna Dovniković (članica upravnog odbora)

Popularni postovi s ovog bloga

NOVOSTI