O NAMA

 
 
 
 
 
 
 
 
ASIFA Hrvatske promovira animaciju kao umjetnost. Organizira projekcije animiranih filmova iz cijelog svijeta, umrežava profesionalce iz područja animacije, obrazuje putem predavanja i masterclassova, razvija publiku i senzibilitet javnosti prema animaciji, te upriličuje radionice i projekcije filmova za djecu. Također surađuje sa festivalima, dodjeljuje nagrade i objavljuje publikacije.

ASIFA Hrvatske dio je svjetske ASIFA-e koja je kao organizacija animiranog filma osnovana 1960. godine. Skraćenica je nastala od naziva na francuskom jeziku Association Internationale du Film d’Animation. ASIFA ima ogranke u 40-tak zemalja diljem svijeta. Iako su profesionalci iz Hrvatske sudjelovali u osnivanju svjetske organizacije i najznačajnijih festivala animiranog filma u Zagrebu (Animafest) i Annecyju (Annecy), kao udruga ASIFA Hrvatske registrirana je tek 16.12.2003. godine.


predsjednik - Slave Lukarov (direktor Supertoon festivala)
dopredsjednik - Draško Ivezić (producent i autor, Adriatic Animation)
tajnica - Petra Balekić (animatorica i autorica)
članica Upravnog odbora - Iva Gašparović (kustosica, AM Centar)
član Upravnog odbora - Marko Meštrović (animator i autor)Članovi udruge sudjeluju u radu udruge. Članovi imaju pravo predlaganja programa udruge i sudjelovanja u organizaciji i provedbi programa. Članovi udruge imaju prednost u dobivanju akreditacije za Animafest i Annecy. Članovi prvi dobivaju obavijesti o aktivnostima drugih ogranaka, te se otvaraju mogućnosti kontakata, eventualnog pronalaženja posla, te prisustvo u budućoj bazi podataka.


Članom udruge se postaje predajom radne biografije putem maila, koja se daje na glasanje kao prijedlog primanja u članstvo svim aktualnim članovima, te se pozitivnim glasovanjem većine postaje članom. Obavezno je plaćanje međunarodne članarine od 115 kn ili nacionalne članarine od 50 kn početkom svake godine, a najkasnije 31. ožujka za tekuću godinu. Članarina se  može dostaviti tajnici  u gotovini ili se može uplatiti na ASIFA račun:
 
IBAN - HR7723400091110145607
 
Članarina za članstvo svjetske ASIFA-e iznosi 115,00 kn.
Članarina za članstvo ASIFA-e Hrvatske iznosi 50,00 kn.


Dužnosti članova:

prisustvovati skupštinama
plaćati članarinu
davati prijedloge za programe, očitovati se o postojećim programima
sudjelovati u organizaciji i provedbi programa
čuvati ugled udruge
davati prijedloge za poboljšanje uvjeta rada Udruge, financiranje, suradnju, razvitak
promovirati Udrugu i njezine programe


Tijekom godine ASIFA Hrvatske ima sljedeće aktivnosti:

Večeri animacije - redovite projekcije animiranih filmova iz zemlje i svijeta u maloj dvorani kina Tuškanac jednom mjesečno kroz cijelu godinu. Uz projekcije, često imamo goste i razgovaramo o produkciji filmova.
Međunarodni dan animacije - proslava Međunarodnog dana animacije, tijekom dva dana vikenda što bliže datumu 28.10. kada se slavi i u cijelom svijetu. Redovito se prikazuju svi filmovi nastali u Hrvatskoj od prethodnog izdanja Dana.
ANIDOK Zagreb - intenzivna jednodnevna radionica s temom animirano-dokumentarni film, prve subote u prosincu.
Hrvatski animirani filmovi za razmjenu - godišnji odabir najboljih hrvatskih animiranih filmova i razmjena s drugim ogranicima diljem svijeta.
Animafest - suradnja s najvažnijim festivalom animiranog filma u Hrvatskoj. Svake godine održava se ASIFA CROATIA EVENT posljednjeg dana Animafesta u svrhu jačeg umrežavanja članova ASIFA-e sa međunarodnim ograncima.