O NAMA

ASIFA Hrvatske promovira animaciju, osobito hrvatske animirane filmove u zemlji i inozemstvu. Organizira projekcije animiranih filmova za profesionalce i publiku, okrugle stolove i radionice. Udruga izdaje i publikacije iz područja animiranog filma, pomaže filmske priredbe u zemlji, te otvara mogućnosti suradnje svih aktera iz sfere animacije u zemlji i inozemstvu.

ASIFA Hrvatske kao neformalna grupa postoji od samih početaka svjetske asocijacije, dok je službeno ASIFA Hrvatske kao udruga osnovana 2003. u Zagrebu, a godinama su je uspješno vodile Vesna Dovniković i Margit Antauer
G-đa Vesna Dovniković generalna je tajnica svjetske ASIFA-e.
Na godišnjoj skupštini krajem prosinca 2016. odabrano je novo vodstvo udruge, te će ASIFA-u Hrvatske narednih godina voditi Maša Udovičić (predsjednica), Juliana Kučan (dopredsjednica), Ana Horvat (tajnica), te Vesna Dovniković i Margit Antauer kao članice upravnog odbora.
ASIFA je osnovana 1960. na festivalu u Annecyju s Normanom McLarenom kao predsjednikom i registrirana po francuskom zakonu, s ciljem da “diljem svijeta povezuje sve one koji se bave animacijom, te da informira vladina tijela i publiku o važnosti animiranog filma”.
Skraćenica ASIFA nastala je od francuskih riječi Association Internationale du Film d’Animation i ima značenje Međunarodna asocijacija animiranog filma.
Fotografije Nina Đurđević 2016.