FILMOVI

Filmovi prikazani na 
Međunarodnom danu animacije 2016.


Profesionalni filmovi:

DOTA Petra Zlonoga

DOTA 
Petra Zlonoga

4'32" 2016.
Kinoklub Zagreb

Vizualno-auditivno tkanje u kojem je osnova animirana linija, a potka ženski glas. Kroz rad i tijek vremena isprepliće se ono što je tkano i ona koja tka.
GAMER GIRL Irena Jukić Pranjić

GAMER GIRL 
Irena Jukić Pranjić

9’26’’ 2016. 
Luma Film / UO Anima

Ljubavna priča sa sretnim početkom i tužnim krajem smještena je u kompjutorsku igru, u okvir koji svojom programiranošću i zadanostima podsjeća na društvene norme i ograničenja, i koji glavnoj junakinji ostavlja vrlo male mogućnosti da uspije izboriti željeni smjer svog života.
GRAD DUHOVA Marko DješkaGRAD DUHOVA
Marko Dješka

12’11’’ 2016.
Ustanova Zagreb film

Dok bijesni bitka oko napuštenog grada, preostali stanovnik vodi bitku sa samoćom kroz dnevne rituale.JURE GRANDO - ŠTRIGUN IZ KRINGE Martin BabićJURE GRANDO - ŠTRIGUN IZ KRINGE
Martin Babić

14’40’’ 2015.
Silvia Loinjak Filmproduktion (DE) / Filmska udruga Motion (HR)

U Kringi, srcu Istre, ljeta 1672. zbivahu se nevolje o kojima se i danas nerado priča. Šesnaest je godina preminuli Jure Grando okrivljavan da opsjeda stanovništvo i uzrokuje patnju u selu. U nadi da će osloboditi seljane od nevolje i vratiti spokoj duši ustaloj iz mrtvih, župan organizira pohod na groblje i rješavanje zagonetke koja seže preko granica groba. No jesu li se oni doista obračunali sa nadnaravnim bićem ili sa vlastitim strahovima i nedostatcima?
MUTNE VODE Ana-Marija Vidaković

MUTNE VODE
Ana-Marija Vidaković

12'27" 2016.
Ustanova Zagreb film

Dvije identične ribice, dva različita životna puta, ali dvije identične sudbine. Koliko je, zapravo, solidna genetska struktura? Ovaj film otvara pitanje koliko je važna priča da bi nešto uopće bilo umjetničko djelo?

NOĆNA PTICA Špela Čadež


NOĆNA PTICA
Špela Čadež

8’50" 2016.
Finta Film (SLO) / Bonobostudio (HR)

Jazavac leži nepokretan na lokalnoj cesti. Policijska patrola prilazi tijelu u mraku. Teško je reći da je mrtav, možda prije – mrtav pijan. Kada ga pokušaju odvući s puta, jazavac se probudi i nestane u nepoznatom smjeru.

ONI ŽIVE NOĆU Goran TrbuljakONI ŽIVE NOĆU
Goran Trbuljak

8’18’’ 2016.
Ustanova Zagreb film

U ovoj gotovo klasičnoj filmskoj priči srela su se dva lika, on koji živi od mraka i ona koja živi od svjetla, oni za koje priroda nikada ne bi pomislila da bi zajedno mogli biti sretni.PETROVA ŠUMA Martina MeštrovićPETROVA ŠUMA
Martina Meštrović

8’25’’ 2016.
Kreativni sindikat

Univerzalna parabola o razlikama. Priča o prirodnom i isključenom, normalnom i neobičnom. Dvoboj naučenih binarnih opozicija u tri boje. Uz važno pitanje za svijet ovoga filma i izvan njega: ako naša priroda nikoga ne ugrožava, što nas ili tko sprečava da živimo ispunjen život, možda jedini koji imamo?
PLANEMO Veljko Popović


PLANEMO 
Veljko Popović

13'25" 2015.
Lemonade 3D / Krupni kadar / 3D2D animatori

Planemo je samotni lutalica, čuvar galaksije. To je napušteni svijet, nebesko tijelo izbačeno iz vlastita solarnog sustava uslijed kaotičnih planetarnih migracija. U društvu u kojem svi bezumno kruže u orbitama oko dnevnih rutina, što se dogodi onima izbačenim iz tog sustava? Mogli bi se ubrzo naći na putanji koja vodi izvan nastanjive zone.
POKRETNI ELEMENTI Marko Tadić

POKRETNI ELEMENTI
Marko Tadić

6’30’’ 2016.
Ustanova Zagreb film / Kreativni sindikat

Film govori o kreativnim procesima koji dovode do stvaranja umjetničkih djela. Pratimo automobil koji prolazi kroz etape umjetničkog procesa te sam postaje dijelom umjetničkih djela, ali i akter u apstraktnim procesima kreacije.
Film je zamišljen kao hommage autorima i filmovima nastalima u zlatno doba Zagrebačke škole crtanog filma te dijelom koristi vizualni jezik specifičan za taj period 60-ih i 70-ih godina 20. st.

PUTUJUĆA ZEMLJA Vesela Dančeva i Ivan BogdanovPUTUJUĆA ZEMLJA
Vesela Dančeva i Ivan Bogdanov

13'40" 2016.
Compote Collective (BG) / Bonobostudio (HR)

Bila jednom jedna zemlja koja je putovala na leđima golemog konja sve dok je nisu uništile glupost i pohlepa. Od stare slave ostao je samo konjski rep i sjena nekada sretnog svijeta. No sjećanje na prošlost još uvijek živi i novo društvo se rađa. Hoće li se povijest ponoviti?

VOĆE Ivan Mirko Senjanović


VOĆE
Ivan Mirko Senjanović

5’ 2016.
Sekvenca

Čovjek odloži 6 vrsta voća u kuhinji te prilikom odlaska navuče zastore. No jedna zraka sunca se probije kroz pukotinu i obasja samo mjesto gdje su naranče. Preostalo voće naravno nije zadovoljno situacijom.


Studentski filmovi:


JAČE OD TEBE Petra Balekić
JAČE OD TEBE
Petra Balekić

2’ 2016.
Akademija likovnih umjetnosti / Ustanova Zagreb film

Nakon počinjenog zločina, lika počne proganjati vlastita utjelovljena savjest. U borbi sa savješću lik pobjeđuje i ubija ju, no time ubija sam sebe.
OTOK Tea NucakOTOK
Tea Nucak

5’ 2016.
Akademija likovnih umjetnosti / Ustanova Zagreb film

Savršenu i potpunu sreću sumnjam da itko poznaje. Sreću koja u duši ne ostavlja nikakvu prazninu koja bi rađala potrebu da je nečim ispuni rađa se na otoku. To je mjesto postojanosti boja, zvukova, horizonta, mirisa. Osoba se stapa s otokom, te otok raste u njoj i tako se rađa kontinuitet zajedničke ispunjenosti.


PROTOPLAZMA Katrin NovakovićPROTOPLAZMA
Katrin Novaković

4’49’’ 2016.
Akademija likovnih umjetnosti / Ustanova Zagreb film

Protoplazma je živa tvar stanice organizma. Osnova je života i u tekućem je stanju. Unutarnji organizam, misli i osjećaji su povezani. Kreću se prema van i vraćaju opet nazad. Sve pulsira, širi se i skuplja i time stvara svoj prostor kroz koji fluidno prolazi. Ponekad u isto vrijeme sežemo prema van i skupljamo se. To stvara konflikt koji sprječava da se tekućine pokreću. Nastaje strah i tjeskoba, te postajemo nepokretni. 
Da bismo bi se ponovo pokrenuli, moramo se kontemplacijom spustiti u svoje gravitacijsko središte, postati svjesni sebe i svog organizma kako bismo se vratili svijetu budnosti.ZAŠTO Iva Božić

ZAŠTO
Iva Božić

6’45’’ 2016.
Akademija likovnih umjetnosti / Ustanova Zagreb film

Dva alpinista, Ola i Bole, kreću u pothvat života: zimski uspon opasnim Messer-Schmidt  smjerom. Ola sažeto pripovijeda što im se dešavalo na usponu sve do nesretnog napuštanja cilja. Gubeći pomalo nadu da će se izvući živi, Ola i Bole pokušavaju zamisliti situaciju u kojoj bi bili sretni. Njihove želje animirani film "ostvaruje" te oni kreću u dobru staru potragu za boljim životom.Filmovi za djecu:

IGRAMO SE PRIČE / CVRČAK I MRAV Marina Andree ŠkopIGRAMO SE PRIČE - CVRČAK I MRAV
Marina Andree Škop

6’37’’ 2015.
Studio dim (HR) / First Lady Film (DK) / New York Dub (US)

Vrijeme je za spavanje i Mama čita Tomi priču o Cvrčku i Mravu. Knjiga oživaljava i uvodi nas u čarobni animirani svijet basne. No Tomo nije zadovoljan razvojem priče i odlučuje ispričati svoju verziju. U njoj likovi dobiju potpuno nove osobine što priču odvodi u neočekivani smijer.
PREHLAĐENI VUK Ivana Guljašević KumanPREHLAĐENI VUK
Ivana Guljašević Kuman

3’14’’ 2016.
Igubuka

Prehladio se vuk. Svaki od njegovih prijatelja pomaže mu na svoj način. Medvjed mu kuha čaj s medom, a lisica kuha juhu od kokoši.
Namjenski filmovi:


BULB CEMPRESSO Stjepan Milas / Luka Smetiško

BULB CEMPRESSO
Stjepan Milas / Luka Smetiško

2’ 2016.
Studio u šumi

Animirana prezentacija specifične informatičke usluge.
DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO Natko Stipaničev

DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO
Natko Stipaničev

2’22’’ 2016.
Natko Stipaničev / CEDRA

Mirko i Vimenka spašavaju svijet.
THE NEST PARIS Stjepan Milas / Luka Smetiško


THE NEST PARIS
Stjepan Milas / Luka Smetiško

40’’ 2016.
Studio u šumi

Atmosferski film koji prenosi ideju co-working prostora kao gnijezda za raznolike tipove osobnosti i talenata.

TPORTAL MJERILO ZA BITNO Stjepan Milas / Luka Smetiško


TPORTAL MJERILO ZA BITNO
Stjepan Milas / Luka Smetiško

30’’ 2016.
Studio u šumi

Animirane ilustracije glavnih poruka brand-a.