ANIDOK

ANIDOK Zagreb je jednodnevna intenzivna radionica osmišljena s ciljem profesionalnog usavršavanja u području animiranih dokumentarnih filmova. Zainteresiranim profesionalcima, redateljima, producentima, animatorima, scenaristima, glazbenicima, kao i široj publici nudi inspiraciju za otvaranje novih mogućnosti kombiniranja najboljih pristupa iz oba žanra. U Zagreb dovodi vrhunske profesionalce iz svijeta animiranih dokumentaraca.
ANIDOK Zagreb organizira ASIFA Hrvatske, a ostvaruje se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatskog filmskog saveza i kina Tuškanac.

ANIDOK Zagreb 2018. godine održati će se u subotu 1.12.2018. u kinu Tuškanac. 


ANIDOK Zagreb 2017.


Uvodna predavanja je održali su: hrvatski filmski teoretičar Hrvoje Turković, povjesničarka umjetnosti iz Mađarske Brigitta Iványi-Bitter, uz primjere animiranih dokumentaraca iz Mađarske, filmova Györgyja Kovásznaja, te direktorica njemačke asocijacije AG Animationsfilm Annegret Richter uz obilje primjera iz svijeta.

Švedski redatelj Jonas Odell održao je masterclass “Što, kako i zašto?" na kojem je govorio o tome što ga je privuklo animiranom dokumentarnom filmu, te kako se njegovo viđenje toga žanra mijenjalo s godinama. Prikazao nam je i svoja dva animirana dokumentarca “Tusilago” i “Nikad kao prvi put”. Redateljica i producentica Maria Stanisheva koja živi i radi na relaciji London/Pariz/Sofia, na masterclassu “ANIMADOCS: animacija, dokumentarac i sve između” govorila je o različitim mogućnostima kombiniranja animiranog i dokumentarnog filma.Hrvoje Turković je najpoznatiji hrvatski filmski teoretičar i kritičar. Autor brojnih članaka i knjiga o filmu, među njima i Život izmišljotina, ogledi o animiranom filmu. Kritičar, esejist, urednik u raznim časopisima, najdulje u Hrvatskom filmskom ljetopisu. Predavao na Akademiji dramske umjetnosti. Bio je voditelj Multimedijalnog centra Studentskog centra, predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara te Hrvatskog filmskog saveza. Urednik i suradnik na Filmskoj enciklopediji, Filmskom leksikonu te Filmskom enciklopedijskom rječniku. Dobitnik nagrade Vladimir Nazor za životni doprinos filmskoj umjetnosti.Brigitta Iványi-Bitter je povjesničarka umjetnosti, predavala je na području povijesti animacije te suvremene medijske umjetnosti i animacije na Sveučilištu za umjetnost i dizajn Moholy-Nagy u Budimpešti. Doktorirala je na eksperimentalnim animiranim filmova iz razdoblja hladnog rata, s fokusom na djelima mađarskog postmodernog redatelja Györgyja Kovásznaja i mađarskog filmskog studija Pannonia. Vodi i arhiv Györgyja Kovásznaja, a 2010. bila je kustosica izložbe njegovih radova. 

Annegret Richter je izvršna direktorica njemačke animatorske asocijacije AG Animationsfilm. Od 2010. aktivno je uključena u Međunarodni Leipzig festival za dokumentarni i animirani film (DOK Leipzig). Prije toga bila je umjetnička i izvršna direktorica Međunarodnog festivala kratkog filma u Dresdenu (Filmfest Dresden) i radila kao istraživačica i predavačica na Institutu za komunikaciju i medijske studije na Sveučilištu u Leipzigu. Od 2001. članica je brojnih žirija i predavačica na filmskim festivalima i eventima diljem svijeta. Više na: https://www.ag-animationsfilm.com/Jonas Odell je redatelj specijaliziran za filmove u kojima se igrane scene miješaju s različitim animiranim tehnikama. U novijim kratkim filmovima eksperimentira s mješavinom dokumentarnih, igranih i animiranih elemenata. Jedan je od osnivača animacijskog studija FilmTecknarna u Stockholmu. Njegov kratki film "Never Like The First Time!" nagrađen je 2006. Zlatnim medvjedom za najbolji kratki film na filmskom festivalu u Berlinu. Kratki film "Lies" nagrađen je 2009. kao najbolji međunarodni kratki film na Sundance filmskom festivalu. Dobitnik je tri švedske filmske nagrade Guldbagge. Režirao je muzičke spotove za The Rolling Stones, Goldfrapp, U2 i Franza Ferdinanda za kojeg je 2004. dobio MTV-jevu nagradu i bio nominiran za nagradu Grammy.Maria Stanisheva je redateljica i producentica, utemeljiteljica nezavisne produkcijske kuće ANIMADOCS sa sjedištem u New Yorku i Parizu. Godinama radi na igranim filmovima, TV serijama, nezavisnim i kratkim filmovima. Specijalizirala se za kratke filmove socijalne tematike, nezavisne animirane i eksperimentalne filmove. Animirani dokumentarni film Father kojeg je 2012. producirala prikazan je na više od stotinu filmskih festivala i dobio 28 nagrada, uključujući veliku nagradu Golden Dove na DOK Leipzig Festivalu. Sinopsis filma Seth's Dominion redatelja Luca Chamberlanda iz 2014., u trajanju od 42 minute:

Ovaj kratki dokumentarni film, igrani i animirani, portret je kanadskog strip umjetnika Setha, najpoznatijeg po seriji stripova Palookaville. U svom radu Seth dirljive unutrašnje živote uspješno transformira u živopisne i duhovite grafičke prikaze. Iznimno je plodan autor, sklon polu-autobiografskim radovima, a za svoj je komercijalni rad i nagrađivan. Redatelj Luc Chamberland, miješajući biografske elemente s animacijskim tehnikama, prikazuje Sethov izražajni i dobro artikulirani karakter, dobivajući umjetničku fuziju filmskih tehnika koje savršeno prikazuju njegov višestruko kreativni svijet.ANIDOX Adriatic 2016.

ANIDOX Adriatic (staro ime za radionicu) 2016. godine zajedno su organizirali ASIFA Hrvatske i Jadranska animacija (Adriatic Animation). Radionica se odvijala u subotu 3.12.2016. godine.
Uvodno predavanje o povijesti produkcije animiranih dokumentaraca održala je mađarska teoretičarka Anna Ida Orosz, slijedilo je predstavljanje dvaju uzbudljivih animirano - dokumentarnih serijala: “Radiovizija" iz Srbije, te “Tko preživi, pričat će” iz Hrvatske. Zatim smo slušali studiju nagrađivanog dansko-francuskog dugometražnog projekta u razvoju Flee na temu izbjeglištva i trgovine ljudima, te masterclass poznatog talijanskog kompozitora Andree Martignonija.
Za kraj programa ostavili smo projekciju animirano-dokumentarnog filma Nuts! redateljice Penny Lane, 76’, SAD, 2016. 

Predavači su 2016. godine bili: Anna Ida Orosz (HU), filmska teoretičarka, Miloš Ivanović (RS), producent i koautor projekta; Mićun Jauković (RS), izvršni producent, dizajner zvuka i kompozitor; Miloš Tomić (RS), vizualni umjetnik i redatelj, Charlotte De La Gournerie (DK), producentica (Sun Creatures Studio, Copenhagen), Hrvoje Matasović (HR), autor i producent; Darko Vidačković (HR), animator i koordinator animatora i Andrea Martignoni kompozitor i dizajner zvuka.

ANIDOX Adriatic 2014. i 2015. godine organizirao je studio Jadranska animacija (Adriatic Animation) pod vodstvom Draška Ivezića.Popularni postovi s ovog bloga

NOVOSTI