ANIDOK


ANIDOK Zagreb će se održati u subotu 2. prosinca 2017. od 14 sati u maloj dvorani kina Tuškanac.

ANIDOK Zagreb je jednodnevna intenzivna radionica za audio vizualne profesionalce osmišljena s ciljem profesionalnog usavršavanja u području animiranih dokumentarnih filmova. Nudi zainteresiranim profesionalcima iz animiranih i dokumentarnih produkcija otvaranje mogućnosti kombiniranja najboljih pristupa iz oba žanra.

Radionica je otvorena i za širu javnost, za sve kreativce koji se žele inspirirati u bilo kojoj fazi produkcije filma, od kreativnog razvoja, preko proizvodnje do distribucije. ANIDOK Zagreb organizira ASIFA Hrvatske.

Švedski redatelj Jonas Odell održat će masterclass Što, kako i zašto na kojem će govoriti o tome što ga je privuklo animiranom dokumentarnom filmu, te kako se njegovo viđenje toga žanra mijenjalo s godinama. Redateljica i producentica Maria Stanisheva na masterclassu ANIMADOCS: animacija, dokumentarac i sve između govorit će o različitim mogućnostima kombiniranja animiranog i dokumentarnog filma.

Predavanja će održati hrvatski filmski teoretičar Hrvoje Turković, povjesničarka umjetnosti iz Mađarske Brigitta Iványi-Bitter, te direktorica njemačke asocijacije AG Animationsfilm Annegret Richter.

ANIDOK Zagreb završava projekcijom kanadskog animirano-dokumentarnog filma Seth's Dominion redatelja Luca Chamberlanda iz 2014. u trajanju od 42 minute.


ANIDOK Zagreb sufinancira Hrvatski audiovizualni centar, a ostvaren je uz pomoć Hrvatskog filmskog saveza i kina Tuškanac.


Ulaz je besplatan!Raspored događanja:


Subota 2. prosinca 2017. 
Kino Tuškanac, mala dvorana


14:00 - 14:15 dolazak i registracija gostiju


14:15 - 15:00 Hrvoje Turković, Hrvatska
 

Uvodno predavanje Problemi prihvaćanja pojma animirani dokumentarac

15:00 - 16:00 Brigitta Iványi-Bitter, Mađarska
 

Predavanje Povijest animiranih dokumentaraca u Mađarskoj i istočnoj Europi

16:00 - 17:00 Annegret Richter, Njemačka
 

Predavanje Prekrasan svijet animiranih dokumentaraca – mogućnosti i izazovi za redatelje  

17:00 - 18:00 Pauza za kavu i sendviče


18:00 - 19:30 Jonas Odell, Švedska


Masterclass Što, kako i zašto 

19:30 - 21:00 Maria Stanisheva, Bugarska, USA, Francuska

Masterclass ANIMADOCS: animacija, dokumentarac i sve između

21:00 Prikazivanje srednjemetražnog animiranog dokumentarnog filma Seth's Dominion redatelja Luca ChamberlandaHrvoje Turković

Hrvoje Turković je najpoznatiji hrvatski filmski teoretičar i kritičar. Autor brojnih članaka i knjiga o filmu, među njima i Život izmišljotina, ogledi o animiranom filmu. Kritičar, esejist, urednik u raznim časopisima, najdulje u Hrvatskom filmskom ljetopisu. Predavao na Akademiji dramske umjetnosti. Bio je voditelj Multimedijalnog centra Studentskog centra, predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara te Hrvatskog filmskog saveza. Urednik i suradnik na Filmskoj enciklopediji, Filmskom leksikonu te Filmskom enciklopedijskom rječniku. Dobitnik nagrade Vladimir Nazor za životni doprinos filmskoj umjetnosti.


Brigitta Iványi-Bitter


Brigitta Iványi-Bitter je povjesničarka umjetnosti, predavala je na području povijesti animacije te suvremene medijske umjetnosti i animacije na Sveučilištu za umjetnost i dizajn Moholy-Nagy u Budimpešti. Doktorirala je na eksperimentalnim animiranim filmova iz razdoblja hladnog rata, s fokusom na djelima mađarskog postmodernog redatelja Györgyja Kovásznaja i mađarskog filmskog studija Pannonia. Vodi i arhiv Györgyja Kovásznaja, a 2010. bila je kustosica izložbe njegovih radova. 
Annegret Richter
Annegret Richter je izvršna direktorica njemačke animatorske asocijacije AG Animationsfilm. Od 2010. aktivno je uključena u Međunarodni Leipzig festival za dokumentarni i animirani film (DOK Leipzig). Prije toga bila je umjetnička i izvršna direktorica Međunarodnog festivala kratkog filma u Dresdenu (Filmfest Dresden) i radila kao istraživačica i predavačica na Institutu za komunikaciju i medijske studije na Sveučilištu u Leipzigu. Od 2001. članica je brojnih žirija i predavačica na filmskim festivalima i eventima diljem svijeta. 
https://www.ag-animationsfilm.com/
Jonas Odell

Jonas Odell je redatelj specijaliziran za filmove u kojima se igrane scene miješaju s različitim animiranim tehnikama. U novijim kratkim filmovima eksperimentira s mješavinom dokumentarnih, igranih i animiranih elemenata. Jedan je od osnivača animacijskog studija FilmTecknarna u Stockholmu. Njegov kratki film Never Like The First Time! nagrađen je 2006. Zlatnim medvjedom za najbolji kratki film na filmskom festivalu u Berlinu. Kratki film Lies nagrađen je 2009. kao najbolji međunarodni kratki film na Sundance filmskom festivalu. Dobitnik je tri švedske filmske nagrade Guldbagge. Režirao je muzičke spotove za The Rolling Stones, Goldfrapp, U2 i Franza Ferdinanda za kojeg je 2004. dobio MTV-jevu nagradu i bio nominiran za nagradu Grammy.

https://vimeo.com/jonasodellMaria Stanisheva

Maria Stanisheva je redateljica i producentica, utemeljiteljica nezavisne produkcijske kuće ANIMADOCS sa sjedištem u New Yorku i Parizu. Godinama radi na igranim filmovima, TV serijama, nezavisnim i kratkim filmovima. Specijalizirala se za kratke filmove socijalne tematike, nezavisne animirane i eksperimentalne filmove. Animirani dokumentarni film Father kojeg je 2012. producirala prikazan je na više od stotinu filmskih festivala i dobio 28 nagrada, uključujući veliku nagradu Golden Dove na DOK Leipzig Festivalu. 
http://www.animadocs.com


Seth's Dominion redatelja Luca Chamberlanda iz 2014., u trajanju od 42 minute.

Ovaj kratki dokumentarni film, igrani i animirani, portret je kanadskog strip umjetnika Setha, najpoznatijeg po seriji stripova Palookaville. U svom radu Seth dirljive unutrašnje živote uspješno transformira u živopisne i duhovite grafičke prikaze. Iznimno je plodan autor, sklon polu-autobiografskim radovima, a za svoj je komercijalni rad i nagrađivan. Redatelj Luc Chamberland, miješajući biografske elemente s animacijskim tehnikama, prikazuje Sethov izražajni i dobro artikulirani karakter, dobivajući umjetničku fuziju filmskih tehnika koje savršeno prikazuju njegov višestruko kreativni svijet.
https://www.nfb.ca/film/seths_dominion/