ANIDOK


U subotu 30. 11. 2019. od 13:00 do 20:30 u maloj dvorani kina Tuškanac održat će se novo izdanje jednodnevne edukativne radionice za animirani dokumentarni film ANIDOK.

Predavanja i masterclassovi obrađuju različite aspekte animacije u dokumentaristici: autorski, teorijski, pravni, transmedijski, te uporabu VR i različitih medija za pričanje animiranih priča.
Radionica je namijenjena filmskim profesionalcima, novim filmašima i svima onima koji žele znati više o kombiniranju animacije i dokumentaristike. Njezin je cilj i povezati domaće filmske profesionalce različitih usmjerenja.

Radionica traje od 13:00 do 20:30 sati, s pauzom od sat vremena za kavu, sokove i sendviče.


Predavanje - profesor Midhat Ajanović (Švedska)
Animirani dokumentarac i dokumentarna animacija

Profesor Midhat Ajanović, ujedno pisac, filmski autor i teoretičar animacije, govorit će nam o modernom pristupu filmskog “braka” između animacije i dokumentaristike. Pokušat će odgovoriti na pitanje zašto je ova filmska vrsta tek nedavno postala popularna, koje su njezine prednosti i zašto unatoč popularnosti među autorima nije dovoljno zastupljena u filmskim studijima.


Masterclass - redatelj Alex Widdowson (Ujedinjeno Kraljevstvo)
Animirana psiha: predstavljanje neuroraznolikosti i psihologije kroz animirani dokumentarni film

Redatelj pet animiranih dokumentaraca o mentalnom zdravlju Alex Widdowson iz Ujedinjenog Kraljevstva, diplomirao je na Kraljevskom Univerzitetu za Umjetnost u Londonu, te pohađao AniDox:Lab u Viborgu. U masterclassu naslova “Animirana psiha: predstavljanje neuroraznolikosti i psihologije kroz animirani dokumentarac” govorit će o svom iskustvu rada na filmovima koji se bave različitim mentalnim stanjima o kojima se nedovoljno govori u javnosti. Sučelit će nas s pitanjima etike i kreativnih izazova u procesu filmskog oslikavanja ranjivih pojedinaca.


Masterclass - redateljica Regina Pessoa (Portugal)
Kreativni proces rada na autobiografskom filmu “Ujak Thomas” 

Regina Pessoa bavi se animacijom od početka 90-tih, kao animatorica, autorica i redateljica. Većinu svojih animiranih uradaka proizvela je graviranjem gipsanih ploča, tehnikom koju zbog svoje zahtjevnosti iznimno rijetko koriste drugi animatori. Njezini filmovi godinama osvajaju najznačanije nagrade na velikim festivalima animiranog filma, a dva njezina filma našla su se na užoj listi za Oskara.
Na svom masterclassu tipa “iza kulisa” predstavit će nam kompletan kreativni proces nastanka filmova, pun uspona i padova, uz svakodnevno iznalaženje kreativnih rješenja, te dvojbi u tajnovitom prostoru između sjene i svjetla.
Predavanje - interaktivna pionirka Asta Wellejus (Danska)
Virtualni svjetovi animacije i dokumentaristike

Svoje ogromno dvadesetogodišnje iskustvo rada na različitim filmskim i interaktivnim projektima Asta Wellejus sažima u masterclassu “Virtualni svjetovi animacije i dokumentaristike”. Kroz primjere kombiniranja različitih medija pokušat će nam odgovoriti na pitanje “Koji novi interaktivni medij koristiti za svoju priču? Virtualnu stvarnost, stereoskopiju, AR, multimedijsku instalaciju, dokumentarnu igru ili animirani dokumentarac…”  Asta Wellejus će nas nadahnuti na razmišljanje izvan okvira dosadašnjih iskustava i ponuditi kreativna rješenja.

Studija slučaja - Petra Pallagi (Mađarska)
Reguliranje prava za dugometražni animirani film “Ruben Brandt, kolkcionar”

Kako regulirati prava za upotrebu glazbe, slika, umjetnina, isječaka drugih autora u svom filmu? Gdje je granica kad završava nadahnuće tuđim radom i počinje zloupotreba? Kako hommage poznatom filmu ne pretvoriti u krađu? Kako regulirati prava korištenja poznatih djela u svom audiovizualnom djelu? Na sva ova važna pitanja odgovore će nam dati Petra Pallagi nadahnuta iskustvima reguliranja prava za animirani film Milorada Krstića koji je na ovogodišnjem Animafestu osvojio nagadu za najbolji dugometražni film.

Ulaz na edukativnu radionicu je besplatan, a sva predavanja su na engleskom.
Pauza za kavu, sokove i sendviče u trajanju od sat vremena je na sredini radionice.
Program organizira ASIFA Hrvatske, sufinancira ga Hrvatski audiovizualni centar, nastaje uz podršku Kina Tuškanac i Hrvatskog filmskog saveza.

Program ANIDOK-a 2019.:
Subota, 30. 11. 2019., mala dvorana kina Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb

13:00-14:00 Predavanje - profesor Midhat Ajanović (Švedska): Animirani dokumentarac i dokumentarna animacija

14:00-15:00 Masterclass - redatelj Alex Widdowson (Ujedinjeno Kraljevstvo): Animirana psiha: predstavljanje neuroraznolikosti i psihologije kroz animirani dokumentarac

15:00-16:30 Masterclass - redateljica Regina Pessoa (Portugal): Kreativni proces rada na autobiografskom filmu “Ujak Thomas”

16:30-17:30 Pauza za kavu, sokove  i sendviče

17:30-19:00 Predavanje - Interaktivna pionirka i producentica Asta Wellejus (Danska): Virtualni svjetovi animacije i dokumentaristike

19:00-20:30 Studija slučaja - pravnica Petra Pallagi (Mađarska): Reguliranje prava za dugometražni animirani film “Ruben Brandt, kolekcionar”
Kao najavu za ANIDOK prikazat ćemo animirani dokumentarno fikcijski film “Čarobna planina” redateljice Ance Damian iz 2015. godine

Film je u cijelosti animiran, nastao u koprodukciji Rumunjske, Francuske i Poljske, a njegovi iznimni vizuali nadovezuju se na konverzaciju oca i kćeri. U filmu su korištene osobne fotografije, skice, filmski isječci, a različite tehnike animacije virtuozno se prilagođavaju naraciji. Art direktor filma je višestruko nagrađivani redatelj animiranih filmova Theodore Ushev.

Cijena ulaznice je 20 kuna, za članove kina Tuškanac 10 kuna, a za članove ASIFA-e Hrvatske uz najavu do 24. 11. 2019. ulaz je besplatan. Film traje 90 minuta ima engleske i hrvatske podnaslove.

Program nastaje u organizaciji ASIFA-e Hrvatske, kina Tuškanac i Hrvatskog filmskog saveza, a sufinanciraju ga Hrvatski audiovizualni centar i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.